FAKTA om Rhodesian Ridgeback

Typ & Temperament


Rhodesian Ridgeback som ibland även kallas lejonhund, är infödd sydafrikan. Ridgebackar är härdiga, lättskötta, korthåriga hundar som avlades fram av Boerna för två orsaker: De skulle jaga lejon samt stanna hemma med fru och barn medan de andra var ute och jagade eller brukade jorden! Rasen är en mycket bra familjehund som knyter starkt an till familjen om hunden kommer till familjen innan den hunnit bli 4 - 5 år. Ridgebackar är i regel mycket vänliga med familjen och och med de människor som dess ägare introducerar dem för, men de är också formidabla vakthundar om det kommer folk som dom inte känner eller om det hörs konstiga ljud runt hemmet!

Ridgebacken är mycket smart, mottaglig och träningsbar. De kan enkelt tillägna sig grunden av gott hunduppförande: Att ligga, sitta, stanna, komma, att inte hoppa på folk och att vara tyst på kommando. De är som många hounds, oberoende tänkare. Med detta menas att de inte direkt har tradition av att tävla i avancerade lydnadsklasser. (Trots detta finns det en och annan som gör det med gott resultat i alla fall). Just därför att dom är stora och intelligenta är ett visst mått av lydnadsträning nödvändig för att hålla hunden under kontroll och därmed undvika att den blir odräglig.Vanliga Frågor

Hur är en Ridgeback med barn? 
Andra husdjur? Som vakthund?

Ridgebacken är extremt tolerant. utmärkt sällskap till barn, och tål vänligt en hel del "misshandel" från tom de mista barn. 
Dock bör inget barn lämnas oövervakad med vilken hund som helst då den ena kan skada den andre utan att det var meningen!
Ridgebackens storlek gör dessutom att yngre och livligare hundar kan slå omkull mindre barn av misstag. Ridgebacken är ett härligt djur som uppskattar sällskap av andra hundar. Man bör dock passa sig för att ha flera hanhundar tillsammans, -detta kan leda till rangstrider (vilket fallet är även med flera hanar i andra raser). De är ofta bra med katter om de växt upp tillsammans, men även ruskigt effektiva på att försvara reviret från lösspringande hundar och katter!


 

Låter dom mycket? Har dom några ovanor?

Ridgebacken tenderar att skälla bara då det är något som är mödan värt att skälla på (om dom inte börjar okynnesskälla av brist på stimulans). De är väldigt viga och hoppar lätt över höga stängsel om inte ägaren gjort åtgärder för att se till att det inte inträffar. Då dom simmar bra kan det bli problem om inte hundägaren vill ha hunden i poolen.
De okynnesgräver sällan, men kan göra stora hålor för att undvika sommarhettan om de lämnas utomhus. En Ridgeback kan bli en rymmare om den har tråkigt och riskerar att bli överkörd så det är viktigt att ha en ordentligt inhägnad rastgård! 


 

 

 

 

 

 

 


Är Ridgebacken lämplig att ha inomhus?

Ridgebacken är en extremt renlig hund med lite hundlukt och minimal fällning tack vare den korta pälsen. I regel så fäller en ridgeback som är inomhus lite året runt, medan en som bor ute har fällning beroende på årstid. Dom dreglar inte, utom då dom förväntar sig mat och dom är i regel lätta att få rumsrena! Den kommer ligga i möblerna om inte ägaren tränar det redan med den lilla valpen. En glatt viftande svans rensar lätt ett lågt kaffe bord. 

Finns det några matproblem?

De flesta Ridgebackar dör hellre än missar ett mål mat. Dom kan dregla en hel del medan maten görs i ordning. Dom suger i sig maten med stor entusiasm och därför måste ägaren bevaka hundens vikt för att förhindra fetma. Ibland kan det behövas ett stadigt lås på skåpet där maten förvaras för att förhindra att en duktig vovve hjälper sig själv.

 Hur mycket motion behöver en Ridgeback?

Som vilken annan stor hund så behöver Ridgebacken motion. Några små promenader per dag, ett par längre turer per vecka räcker gott. Mer är naturligtvis bättre men Ridgebacken anpassar sig snabbt till familjens vanor!  (Vi rekommenderar nog en ganska lång promenad varje dag, om möjligt. Men som sagt de anpassar sig bra till sin ägare. Är det dessutom mycket regnigt eller extremt kallt brukar inte hunden tvinga ut sin ägare mer än nödvändigt. Åtminstone inte våra tikar.)

Är dom vilda eller nervösa?

En ung ridgeback är en vild typ! Men under uppväxten så lugnar sig dom flesta ordentligt! en författare kallar rasen för "slummerns kungar". Några säger att en vuxen ridgeback är lyckligast då dom springer för fullt på ett fält eller då dom är utslocknade vid dina fötter! I regel växer dom upp till sansade lugna hundar om dom är fostrade tillsammans med andra husdjur och barn.
 

Var kommer Ridgen ifrån??

Ridgebackens förfäder inkluderar en hund som var ursprunglig i södra Afrika en stamhund som var jägare och sällskap och som hade en ridge av hår som växte mothårs utefter ryggen. Europeiska nybyggare beundrade jaktförmågan och temperamentet av den inhemska hunden och parade den med de hundar som man tagit med sig ifrån Europa och de nordafrikanska kolonierna. Man fann att "blandraserna som hade ridgen hade den mest åtråvärda jaktförmågan och temperamentet och man började avla selektivt på ridgen, och så föddes rasen!

Användes dom verkligen till lejonjakt??

Ja, när rasen importerades rtill Rhodesia så fann den tidens storviltsjägare att de var utmärkta jakthundar och dom användes till att jaga lejon. Det är den enda ras som kan hålla ett lejon på stånd tills jägaren får riktigt bra korn på det, och överleva! 

Är dom bra jakthundar generellt sett??

Ja, Ridgebacken har använts framgångsrikt i jakt på lo, puma, tvättbjörn i USA, Canada och Mexiko.Det har funnits rapporter om Ridgebacks som jagat som pointers samt apporterat skjutet vilt. Deras stora talang är dock att ställa viltet och vänta på att jägaren skall avsluta det hela. 
 

 

Detta material kommer ursprungligen från RRCUS och är översatt till Ridgeback-nytt nr2/96 av Eva Bryntse.